Rodný list

Světlá desítka,světlá dvanáctka,polotmavá dvanáctka

Čerstvé,přírodní,nepasterované,filtrované a nefiltrované,výhradně z českých surovin

Pivo je vyrobeno řemeslným způsobem,podle tradiční receptury z 1.poloviny 19.století,spodním kvašením za použití speciálního kmenu pivovarských kvasnic.

Tato metoda je světově proslulá pro výrobu českého piva plzeňského typu a výsledkem je naprosto unikátní a neopakovatelný produkt,který přijde na chuť právě českým spotřebitelům-pivařům.

Horácké pivo se vyrábí výhradně z českých chmelů,pěstovaných v Žatecké oblasti-Žatecký poloraný červeňák,Sládek a Premiant a moravských sladů,pocházejících z úrodné Hané.Pivo je charakterizováno plnou,čistou sladovou chutí,chlebnatostí,vyváženou velmi výraznou hořkostí s doznívajícím aroma.Pivo se vyznačuje rovněž medovou barvou a bohatou pěnou.Do piva se nepřidávají žádné stabilizátory ani jiné prostředky.

Extrakt původní mladiny: 10,2 12,3

Alkohol : 4,2 4,6

Barva EBC: 34

Hořké látky IBU: 35

Cizí látky : NE

Nepasterováno

Doba vaření várky 13 hodin

Doba ležení:

Doba ležení Spilka: 7 dní

Ležácké tanky: 28 dní 37 dní

Sládek: Jenda Holan

Prodejem velkých českých pivovarů v posledním dvacetiletí došlo prakticky k ukončení klasické tradiční výroby,noví majitelé se soustředí takřka výhradně na ekonomickou stránku.Už nerozhoduje sládek,jeho řemeslo,cit,umění,ale ekonom a jeho soustředění se na zisk akcionářů.

Piva velkých známých značek z korporátních pivovarů jsou určitě technicky perfektní.Pro maximální výši prodeje a zisku prostřednictvím oslovení nejširšího okruhu spotřebitelů však musí eliminovat jakýkoliv charakter.Pivo musí naopak unifikovat tak,aby nikoho neurazilo.Z toho pak vznikl i hanlivý výraz "Europivo".Hospody si potom kupují z marketingových rozpočtů,sprtovní ligy a časy v mediích z reklamních rozpočtů a dokonce se snaží majitelům hospod zakazovat prodej jiných piv.

Oproti tomu tradiční výroba českého piva z českých surovin zůstala v dnes již téměř 400 malých řemeslných pivovarech a jejich počet a obliba každoročně výrazně roste,což potvrzuje trend stále vyšší oblíbenosti pití těchto piv,při jejichž výrobě se striktně dodržují původní výrobní postupy.Nepoužívají se CK tanky,v kterých ve velkých pivovarech probíhají zrychleně dva procesy-hlavní kvašení a zrání piva v jedné nádobě.Pivo se u nás nevyrábí na 14 stupňový extrakt původní mladiny a dále se neředí vodu na devítku výčepní a jedenáctku ležák.Procesy kvašení a zrání piva se neurychlují, pivo kvasí v otevřené spilce a zraje v ležáckých tancích po dobu mnoha týdnů.Pivo leží a zraje bez jakýchkoliv umělých úprav a bez přidávání jakýchkoliv dalších látek.

Horácký pivovar je jedním z malých českých pivovarů.kde dbáme na použití výhradně tuzemských čerstvých surovin,chmele z Žatecké oblasti a sladu z moravské Hané,kvasnice používáme z Výzkumného ústavu pivovarského v Praze,vodu,jejíž kvalita je na úrovni vody kojenecké, čerpáme z vlastní studně v oblasti obce Chlum,v samém srdci Vysočiny,na rozhraní okresů Jihlava a Třebíč.Pečlivě dodržujeme všechny postupy jak 13 hodinovém procesu vaření ,tak v 7 denním procesu kvašení v otevřených spilkách,tak v 28-37 denním procesu zrání piva v ležáckých tancích.Teprve potom se my i naši spotřebitelé dočkají charakteristické chuti českého piva,chuti,na kterou dnes mnozí zapomínají.

Jen takové poctivě,ba řemeslně vyrobené pivo může nabídnout svému zákazníkovi charakteristickou chuť,nádhernou plnost s bohatou pěnou a sytou medovou,téměř rezavou barvou.

Tak Vám přejeme a připíjíme NA ZDRAVÍ

S pivovarnickým Dej Bůh štěstí

Zdroj: Horácký pivovar 2016